Hello Vintage denne weekend

Plantebaserede kogebøger

img_4486

Er du en af dem der gerne vil indføre flere kødfrie dage eller måske drømmer om at gøre dit køkken helt plantebaseret på længere sigt, er det i første omgang allervigtigst at få noget ordentlig inspiration. Plantebaseret mad kan være både nemt, farverigt, mættende, spændende, sundhedsfremmende og helt enormt lækkert, hvis det bliver lavet rigtigt. Samtidig kan det også være helt enormt kedeligt, hvis man ikke får en smule hjælp med på vejen, første gang man skal i kast med så mange grøntsager på én gang.
Når jeg sidder om søndagen og planlægger ugens indkøb er der uden undtagelse altid to kogebøger, som jeg hiver frem, når det glipper med selv at komme på idéerne.

Begge kogebøger handler om plantebaseret mad, men har hver deres perspektiv og er skrevet af to ret forskellige Mia’er. Mia Sommer er mor og har fokus på den plantebaserede børnefamilie med alle de tanker og overvejelser man skal gøre sig, når man har børn på veganerkost. Hendes mad er rigtig dejlig “familie-mad” i den forstand, at man finder mange klassiske og velkendte retter, som både børn og voksne elsker; tærter, lasagne, spaghetti bolognese (som min kæreste efterspørger i hvert fald et par gange om måneden), risotto, forskellige “deller”, salater, pirogger, pizzasnegle, forskellige slags pålæg og et hav af lækre kager og cupcakes. Alt sammen lavet på planter!

Mia Gardum derimod, appellerer måske mere til den unge voksen med masser af nysgerrighed, lidt mere tid, samt mod til at prøve noget der er mere avanceret og krydret. Ingredienslisterne er lidt længere og ingredienserne måske mere specielle for nogen, men resultatet af hver opskrift, jeg har prøvet, er også gået lige i hjertet. Kogebogen er spækket med kernesunde opskrifter baseret på de fire årstider, så du mest af alt får brugt de frugter og grøntsager der er i sæson. Mia er særligt god til at dele sine opskrifter på grød (eksempelvis den på billedet ovenfor), salater, supper, smoothies, lækre dips, fantastisk bagværk, samt mere eksotiske retter og de populære “bowls”.

Begge piger giver læseren en kort indledning til det plantebaserede køkken; hvad skal man være opmærksom på, bekymringer, fordele – og hvorfor er det sådan en stor passion at lave mad af planter for dem. Ikke noget belærende – mere en “sådan gør jeg det” og historien bag deres valg om at spise plantebaseret. Der ud over har bøgerne det til fælles, at de er fyldt med smukke billeder af de forskellige retter, friske råvarer, forfatteren selv og deres familie og venner.

Kort sagt to fantastiske kogebøger, som jeg ikke kun hiver frem til hverdag, men også når jeg skal imponere gæster eller bage veganske kager der slår benene væk under mine elever. I kan få et smugkig på hver af pigernes skrivestil og enkelte af deres opskrifter på deres blogs – Mia Gardums her og Mia Sommers her – god fornøjelse.

Obs: indlægget er ikke sponsoreret, men ‘Plantemad’ er modtaget som gave.

img_4497 img_4503

5 kommentarer

 • Simone

  Jeg var meget enig med F, og jeg syntes også, at indlægget virkede meget reklamerende, så det er jo dejligt med en afklaring. Men jeg har bare ét spørgsmål, som vitterligt er spurgt af ren og skær uvidenhed og nysgerrighed: Bør du ikke skrive, at bogen er modtaget som gave? :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • annawurtz

   Jo måske – det ville jeg også på almindeligvis gøre, hvis et firma havde spurgt om de måtte sende mig nogle produkter i gave.
   Jeg ser ikke rigtig Mia som et firma, snarere en kollega, men hvis indlægget på den måde virker mere troværdigt, kunne det jo sagtens tilføjes.
   Jeg synes dog det ville være noget roddet noget, at skulle forklare at den ene bog er købt for mine egne penge, imens den anden er fra forfatteren selv. h

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • F

  Er indlægget sponsoreret? :) Synes der er noget der ikke helt fungerer, må jeg indrømme. Jeg tænker lidt, du har vel ikke siddet med Plantemad særligt mange søndage, som du skriver, at du altid hiver frem. Den er jo stort set lige udkommet. Og så er de begge fra samme forlag, så det virker lidt som om du er blevet bedt om at skrive det.
  Det er ikke ment som en kritik som sådsn, er bare interesseret i om det er en “opgave”, der er landet i din indbakke, eller om du selv har fundet på indlæggets vinkel :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • annawurtz

   Jeg forstår din nysgerrighed :-) Nej indlægget er ikke sponsoreret, da jeg ikke har modtaget penge for at omtale bøgerne. Jeg tænker, det er lidt ærgerligt, at bloggere ikke kan dele tips om det de er begejstrede for mere, uden at det skal opfattes som værende sponsoreret – er det sponsoreret, så skriver vi det. Jeg har også for nyligt delt et opslag om en Mads Nørgaard kjole, H&M og Asos sko, en vase fra Retroguld, Flora Danica bogen og en Chemex kaffebrygger, men altså stadigvæk ting jeg selv har købt.

   Ligeledes har jeg selv købt ‘Vegansk velvære’ i en boghandel, da jeg startede med at spise vegansk, da den nærmest var den eneste plantebaserede kogebog på markedet. ‘Plantemad’ har jeg modtaget i gave af Mia sidst jeg så hende, da vi omgåes hinanden en del i den århusianske bloggerkreds – jeg har ikke forpligtet mig på at omtale kogebogen, hvis der ikke var noget at skrive om. Mia ved, at jeg også spiser plantebaseret og at kogebogen nok var lige noget for mig. Og jeg har brugt den hver uge, siden den udkom. Jeg blogger meget sjældent efterhånden, og derfor blogger jeg kun om de ting jeg faktisk synes er interessante eller nyttige.
   Det er lige gået op for mig, at begge kogebøger er fra samme forlag, men det siger vist mere om, at det er et af de eneste forlag der tør at “satse” på veganerbølgen.
   Så nej – jeg er helt oprigtigt bare fan af bøgerne :-) Og jeg ville gerne dele tippet med de læsere der ønsker den form for inspiration.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • F

   Tusind tak, fordi du gav dig tid til at svare! :) Det giver god mening. Jeg synes også, det er ærgerligt, at man som læser ikke ved, hvad man skal tro, men det er en spændende diskussion, og så er det bare jo bare fedt, når man bliver afkræftet i sin tro. Og ja, personligt er jeg også kæmpe fan af forlaget! :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hello Vintage denne weekend