021116

Green friday

bnd_barcode_run_25112016
I modsætning til mange af mine medbloggere er jeg på ingen måder opsat på at lave en “Black Friday ønskeliste”. Overforbruget hænger mig langt ud af halsen. Reklamerne, hysteriet, frådseriet, griskheden.
Kig dig omkring. I din stue, i din håndtaske, i dit tøjskab, i dit køkken, i dit badeværelsesskab. Har du virkelig brug for at eje mere? Hvor vil du gøre af det hele? Har vi som mennesker brug for, at der bliver produceret så mange flere ting? Vi køber dobbelt så mange ting som for 10 år siden, og tingene holder halvt så længe. Det er helt sort.
Lad mig lige slå en ting fast – jeg ser ikke noget problem i shopping, når man har brug for noget nyt – jeg ser et problem i at shoppe, bare for at shoppe.
Jeg er helt klar over, at flere mennesker bruger black friday til at købe julegaver, især lavindkomstfamilier – men igen – har vi virkelig brug for, at få endnu en gave, som kommer til at stå og fylde i hjemmet? Tag et kig på den køkkenmaskine du fik i julegave sidste år. Hvor mange gange har du brugt den? Ægte? Måske det er på tide at ønske sig andre typer gaver. En date. Familietid. En rejse. En oplevelse. Bæredygtigt og noget man husker.

Jeg er ikke miljøaktivist, overhovedet. Men jeg er forbruger, og som forbrugere har vi magten. Vi kan påvirke markedet. Køber vi store mængder billigt producerede varer igen og igen, bliver der produceret mere og mere og planetens ressourcer drænes førend vi ved af det. Køber vi varer produceret under kummerlige forhold på bekostning af mennesker og dyr, fortsætter denne produktion. Jeg siger det igen – det er os som forbrugere, der bestemmer i sidste ende.
Køber vi økologiske madvarer, er det dem der bliver produceret mest af. Køber vi tøj fra mærker, der sikrer ordentlige vilkår for de mennesker, der producerer tøjet, er det det, der bliver produceret mest af. Køber vi ordentlig kvalitet, der holder længere, er det det vi får, og Jordens ressourcer drænes i mindre grad. Bare rolig – firmaerne skal nok lure fidusen. De har folk siddende til at holde øje med den slags.

Som blogger er man en del af problemet, men også en del af løsningen. Vi kan linke jer videre til de allerbilligste kup gang på gang og dermed fastholde jer i troen på, at I har brug for mere, mere, mere. Vi kan også, i et begrænset omfang, linke jer videre til de helt særlige, kreative og bæredygtige fund og måske med et lille skriv hist og her, få jer som forbrugere til at tænke en ekstra gang, før I hiver dankortet frem.
Det er ikke fordi, jeg ikke shopper – jeg skal også bruge et par nye vinterstøvler ind i mellem og måske en ny kjole til nytår. Jeg har helt sikkert også købt et par billige H&M støvler produceret af en mand i Kina for næsten ingen løn, noget fyldt med kemi og noget med pels. Jeg har helt sikkert også linket til utallige webshops igennem årene. I know. Det er ikke fordi man skal gøre alting helligt – ej heller shopping.
Black Friday er bare så perverst et koncept og den ultimativt værste amerikanske tradition vi kunne adoptere. Overhovedet. Tonsvis af reklamer om de billigste af de billigste tilbud smidt i hovedet af os, alt sammen for at få os til at tro, at vi faktisk har brug for de ting – og hvis vi ikke rigtig har brug for dem, må vi nok hellere købe dem alligevel, når de nu er så billigere, at vi næsten får det foræret. Det holder en overflødig masseproduktionen oppe og jeg nægter at shoppe under sådanne forhold.

Jeg kunne skrive side op og ned om det her emne. I stedet vil jeg linke jer videre til aktiveforbrugere.dk og opfordre jer til at se det lille klip med Woody Harrelson nedenfor. Så er det sagt meget kort og præcist.

Er du dybt uenig, vil jeg meget gerne høre din mening i kommentarfeltet. Brug ellers dagen på at male noget, sy noget, kokkerere noget, bygge noget, reparere noget, forære noget – men køb ikke noget. Det er ikke nogen god handel, hvis du ikke har brug for det. Deltag i debatten ved ikke at deltage i dag.

1 kommentar

  • Emilie

    KÆMPE PROPS for at gå imod forbrugerstrømmen, der hersker omkring BF i bloggerland.

    Mere af det!

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

021116