Elsk min knækkede glorie

Gurkemeje latte

IMG_1122

I sidste uge var jeg på skiferie og mødte en enormt inspirerende dame i det hus vi boede i. Hun havde efter et langt sygdomsforløb sat sig for, at gøre sin krop så stærk og modstandsdygtig som muligt, naturligvis ved at inddrage de rigtige vitaminer, mineraler og næringstoffer i hverdagskosten. Til trods for at jeg i mange år har interesseret mig for emnet og selv synes at jeg vidste meget om forskellige måder at spise sig stærk og sygdomsfri på, var der alligevel en del af de ting hun fandt frem til morgenbordet, som fik mig til at se en anelse forbløffet ud. En af tingene var den her kop med en slags gul væske, som hun stod og varmede hver morgen. De første par dage troede jeg, at det var en form for karrysuppe, men lærte sidenhen et nyt ord, da jeg fik taget mig sammen til at spørge: gurkemeje-latte. Jeg kunne ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at jeg ville komme gurkemeje i meget andet end en gryderet eller en juice, og slet ikke i så store mængder, men jeg blev klogere.
Drikken blev afprøvet og til min overraskelse og store fornøjelse mindede den mig faktisk mest af alt om en krydret kop chai-te med mælk. Super nem at lave og med en lang række sundhedsmæssige fordele. Du skal bruge:

2 spsk. gurkemeje
1/2 tsk peber
2 tsk kokosolie
1-2 tsk kanel (afhængigt af hvor chai-agtig du vil have den)
1 lille stykke friskrevet ingefær
Vand
Nøddemælk (jeg bruger mandel – se evt. opskrift her eller køb den færdig)
Agavesirup (eller honning, hvis du bruger det)

Bland krydderierne med kokosolie og ingefær og dæk blandingen med et tyndt lag vand. Kog det ind, indtil du kun har en fast pasta tilbage og kom massen i et skoldet glas med låg. Glasset kan holde sig i køleskabet i op til 2-3 uger.
Når du så vil lave en latte, spæder du en lille tsk. af pastaen op med varm mandelmælk i en gryde. Jo mindre mælk, jo tykkere bliver drikken. Jeg bruger omkring 2-3 dl. pr. kop, men prøv dig frem. Smag drikken til med agave-sirup og server evt. med et drys kanel.

Hvorfor så tilsætte det gule krydderi ved enhver lejlighed? Gurkemeje vinder virkelig terræn lige nu (lidt ligesom ingefær et par år tilbage) idet vi i vesten bliver mere og mere bevidste om den gule rods sundhedsfremmende egenskaber.
I indien har man brugt det i tusinder af år som krydderi og helbredende medicinsk urte og med rette.
Det er især det aktive stof curcumin, der menes at være effektivt i behandlingen af sygdomme. Curcumin er en antioxidant der kan bekæmpe frie radikaler og stoffets antiinflammatoriske virkning har i adskillige undersøgelser vist effekt på såvel infektioner, kræftsygdomme, hjerne- og hjertesygdomme, knoglerne og flere hudsygdomme og gigtlidelser.
Som en ung pige i 20’erne er jeg mest af alt optaget af, at hjælpe min krop med at bekæmpe fremmede organismer og med at reparere skader på naturlig vis, og her er curcumin altså værd at prioritere.
Jeg mærker det særligt på min hud – mængden og ubehagen ved urenheder falder betydeligt, når jeg sørger for at få nok af de helbredende urter. Det skal dog siges, at mængderne af curcumin i gurkemeje kan variere og være lave, samtidig med at stoffet kan være svært at optage fra blodet (hvilket er grunden til at peber og kokosolie skal med i gryden – det øger optagelsen!) – curcumin kan derfor med fordel også kan indtages i andre sammenhænge fx. i et kosttilskud. Jeg synes dog hurtigt, at man kan få for mange kosttilskud og piller i kosten og foretrækker i stedet at spise og drikke mine næringsstoffer fra oprindelige kilder – så kan man gøre gurkemejeroden til en del af den daglige rutine er vi godt på vej.

Jeg tager den sidste sip af min gule eftermiddagslatte (som jeg har glædet mig til hele dagen!) og hopper ud af døren med udsigt til en dejlig weekend.

God fredag aften til jer ♥

IMG_1119

4 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Elsk min knækkede glorie