Vegansk i Aarhus / Soul Shine

10 ting du skal vide, før du skifter til en vegansk livsstil

 photo Uden navn 3_zpsma1v2n6r.png

1. Du behøver ikke at skifte livsstil fra den ene dag til den anden. Det er få der vågner op en morgen og så på magisk vis har implementeret en plantebaseret kost. Start med at skære ned på animalske produkter og tilføj flere grøntsager. Skær eksempelvis én slags kød eller ét mælkeprodukt fra om måneden, og fortsæt indtil krop og sind har vænnet sig til den nye måde at leve på. Sørg for at bruge tid og energi på at søge inspiration i kogebøger og på nettet, og så får du hurtigt øjnene op for, hvor spændende vegansk mad er, og hvor lidt du egentlig har brug for animalske produkter.

2. Venner og familie vil stille en masse spørgsmål. Er det dyrt? Er du ikke sulten hele tiden? Hvilke retter kan du overhovedet lave, når du næsten ikke må spise noget? Hvordan får du dækket dit vitamin- og mineralbehov? Folk er skeptiske, tænker i begrænsninger og spørgsmålene er uendelige og til tider lidt anstrengende, irriterende eller ligefrem provokerende, og du skal svare på det samme igen og igen og en gang til. Giv præcise, venlige, veldokumenterede, ikke-dømmende svar og så er du blot med til at udbrede idéen om, at grøntsager sagtens kan give os alt den næring, vi har brug for.

3. Du er nødt til at finde nye kilder til protein – du er nødt til at tænke alternativt, indtil det bliver vane. Der er store mængder protein i planteriget, men en vegansk livsstil kræver at man sætter sig ind i, hvilke ressourcer man så har at arbejde med. Det kræver, at man arbejder aktivt med at ændre gamle vaner. Se evt. mit indlæg her om hvor du kan finde sunde, bæredygtige, plantebaserede proteiner.

4. Pas på du ikke falder i junkfælden. Bare fordi det er vegansk, er det ikke nødvendigvis en god kilde til næring. Junkfood og forarbejdede fødevarer er mindst ligeså udbredte i veganerland, som i alle andre sammenhænge. Færdiglavede frostvarer, veganske snacks, kager, chips og dressinger kan stadig være fyldt med sukker, kemi og dårligt fedt, selvom animalske produkter er skåret fra. Dermed ikke sagt, at man ikke skal have lov til at nyde oreos og veganske nuggets ind i mellem, men at lave mad fra bunden med friske råvarer er altid en god idé, også i den veganske livsstil.

5. Forbered dig på at læse varedeklarationer. Animalske ingredienser er tilføjet i de mest ligegyldige ting, også selvom man ikke umiddelbart tænker, at de burde være der. Hav din smartphone ved hånden og vær opmærksom – særligt på e-numre. Dansk vegetarforening og app’en ‘Vegsafe’ har en liste over animalske e-numre, som kan hjælpe dig godt på vej.

6. Du taber dig muligvis en smule i starten. Grøntsager har generelt en lavere kaloriesammensætning, og man skal derfor vænne kroppen til at spise en hel del mere, for ikke at ligge i kalorieunderskud hele tiden. Sørg for at fylde op med bønner, linser, kikærter, nødder, frø og grove kulhydrater, for at sikre at du får nok at spise. Ellers skal du spise en forfærdelig masse broccoli, og så spændende er det altså heller ikke.
(P.S. det er pisse fedt ikke at skulle tænke i kaloriebegrænsninger længere)

7. Du kan sagtens spise ude – og endda stadig på dine yndlingsrestauranter. Jeg oplever, at køkkenpersonale som regel er enormt forstående og venlige, når man efterspørger veganske alternativer. Udvalget vokser naturligvis i kraft af, at veganisme og vegetarisme bliver mere udbredt, men selvom menuen ikke byder på plantebaserede retter, vil de ofte gerne lave lidt om i deres udvalg, fjerne de animalske ingredienser og tilføje lidt ekstra grøntsager. Man skal bare spørge pænt.

8. Det er ikke nødvendigvis dyrere at leve plantebaseret. Kød, æg, skyr og andre animalske fødevarer er absolut nogle af de dyreste ting du kan komme i indkøbskurven, og alligevel har grøntsager rygtet for at være det der trækker madbudgettet op. Frosne grøntsager, kål, bønner, linser, rodfrugter, kartoffler og andre simple sæsongrøntsager er ikke dyre – det er ganske enkelt noget vås – aldrig er jeg gået hjem med så store poser, for så små penge, som siden jeg skiftede til vegansk livsstil. Samtidig fylder grøntsager enormt meget, når de først tilberedes og der er derfor ofte til mange dage.

9. Der er enkelte opmærksomhedspunkter i forhold til bestemte vitaminer og mineraler – det drejer sig primært om B12, jern, calcium og D-vitamin. De fleste veganere mener, at du sagtens kan få alle fire ting, hvis du spiser varieret nok – og jeg er fuldstændig enig. Samtidig kan jeg dog godt have dage, hvor jeg ikke får tænkt dagens madindtag helt så grundigt igennem, og så er der chance for at misse vigtige næringsstoffer – det samme som sker for kødspisere. Tag evt. en multivitamin eller et andet kosttilskud og brug for en start app’en ‘Cronometer’ til at tjekke op på dit indtag. Jeg laver snarest et indlæg om, hvilke kosttilskud jeg selv har i køkkenet.

10. Du kommer i et flyvende humør. Jeg ved ikke, om det er den gode samvittighed eller den øgede mængde vitaminer og mineraler, men et eller andet har sat mit humør helt i vejret, siden jeg skiftede over til en plantebaseret kost. Der findes flere forskningsrapporter der beskæftiger sig med neurologiske forandringer i hjernen hos veganere og vegetarer, og jeg selv mærker en stærk lykke-vibe hos alle mine med-veganere – det er da værd at prøve, ikke?

God fornøjelse med det og kom endelig med spørgsmål, hvis der er noget, I er i tvivl om :-)

12 kommentarer

 • Super fedt indlæg! :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Martin

  Hej. Godt indlæg Anna. Vil dog lige pointere ligesom Sofie gør, at det ikke er nødvendigt med de store mængder af protein. Hvis man laver efter HCLF (high carb low fat), får man den mængde af protein der er nødvendigt. Lever selv efter HCLF og har aldrig har det bedre fysisk og psykisk :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • annawurtz

   Jeg er helt enig :-) Det var blot for at vejlede folk der overvejer at leve plantebaseret, og for at påpege at planter altså har protein :-) Er også selv stor tilhænger af HCLF.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Hej. Vil bare lige sige at man ikke behøver store mængder af protein. Prøv at søg på High carb, low fat eller 80/10/10 på både Instagram, Google og youtube. Det er den bedste måde at leve veganer livet og man kan spise en masse!! Jeg følger især essena O’Neill på insta og youtube samt freelee the Banana Girl, Annie jaffrey og mange andre. Det er den bedste livsstil jeg nogensinde har levet efter. Giv det et skud ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • annawurtz

   Jeg er helt enig :-) Det var blot for at vejlede folk der overvejer at leve plantebaseret, og for at påpege at planter altså har protein :-) Er også selv stor tilhænger af HCLF.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Hej Anna!
  Tak for dejlig inspiration. Jeg mangler at “udsluse” æg og hytteost, og så er jeg der ;-) Jeg skriver for at spørge om træning faktisk – jeg har fået sindssygt meget energi og føler jeg har fået et helt nyt liv med den plantebaserede kost. Det kan ikke beskrives med ord! Men i hvert fald vil jeg høre hvilke fitnesshold du vil rekommendere? Med al den nye energi skal jeg ud og brænde lidt af den af ;-)
  Tak for skøn inspiration <3

  KH

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • annawurtz

   Tillykke med den nye livsstil :-) Det er nemlig dejligt at opleve den ekstra energi. Jeg bruger ikke så meget holdtræning, men løber og styrketræner i stedet. Yogahold er faktisk de eneste jeg tager til – ellers har jeg ladet mig fortælle at HIT-holdene skulle være alletiders? :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Super hjælpsomt post, Anna! Jeg har selv længe overvejet at skifte til en vegansk livsstil og har langsomt skåret ned på mit animalske forbrug. Helt sikkert et post der er til stor gavn for mennesker som mig!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • annawurtz

   Super dejligt at høre – det var hele meningen bag indlægget :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Mit madforbrug er faldet drastisk efter jeg er skiftet til (primært) plantebaseret kost, så det er altså noget værre fis, at det skulle være dyrt. Og jeg køber endda stadig øko-æg, simpelthen fordi jeg ikke har kunne finde et alternativ.
  Men jeg tror også at det betyder meget, at jeg ikke længere køber fx. slik, da det jo ikke er vegansk – eller chips og kage for den sags skyld! Hold kæft sådan noget er dyrt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mai

  Hej Anna! Jeg er vild med den grønne retning, din blog har taget. Det er meget inspirerende :-)
  Jeg kunne godt tænke mig at høre lidt om, hvordan du så som veganer forholder dig til pels. For mig er veganisme en livsfilosofi, men det kan jo også tænkes at du har valgt kost-veganer vejen.
  Desuden – B12 vitamin er virkelig vigtigt at tage som tilskud. Det kan ikke dækkes af planteføde. Vigtigt :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • annawurtz

   Det er jeg glad for :-)
   Jeg er primært på veganer-kostvejen – og burde egentlig omtale min måde at spise på som plantebaseret i stedet for vegansk, for ja, det er en livsfilosofi – tænker bare det er lettere for mine læsere at være med, når vi bruger ordet “vegansk”.
   Jeg er først og fremmest veganer/spiser plantebaseret ud fra et bæredygtighedsperspektiv – herefter kommer sundhed og dyrevelfærd. I de seneste år, har jeg taget større afstand til pels, men jeg kommer ikke udenom, at jeg stadig har uld og læder i mit skab. Ligesom at jeg heller ikke stejler over brugen af honning eller produkter der er produceret på samme fabrikker som animalske produkter. Jeg er ikke hardcore-veganer (ift. livsfilosofien), men synes også efterhånden, at ordet dækker over flere ting – vi gør det nok alle på hver vores måde :-)

   Ift. B-12 kan du få det gennem gærflager? Med mindre du selvfølgelig ser det som et tilskud. Jeg ser det mere som en ingrediens på niveau med krydderier :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vegansk i Aarhus / Soul Shine